kan şekerine etki eden besinler bursa diyetisyen diyet nida kula

KAN ŞEKERİNE HIZLI ETKİ EDEN BESİNLER

KAN ŞEKERİ DEĞERLERİ.. KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ.. KAN ŞEKERİNE ETKİ EDENLER

Her çeşit yemekten bol bol önümüze serildiğinde ekmekte yiyelim, çorbada içelim, pilavda yiyelim, tatlıda yiyelim… diye diye giden bir döngü oluşuyor öyle değil mi?

Sonra da açlıkla düşen kan şekeri tüketilen yüksek karbonhidrat miktarı ile fırlıyor ve uykumuz geliyor, bayılacakmış gibi hissediyoruz. İşte tam olarak bu durumu açıklamak istiyorum size .

Glisemik indeks bir yiyeceğin kan şekerini ne kadar yükselttiği ile ilgili bir ölçüttür. Yani o yiyecek yenmeden önce ölçülen kan şekeri değeri ile yiyecek yendikten sonraki değeri arasındaki farktır.

Yüksek Gİ’li yiyecekler kolay sindirilir, hızla kana karışır, kan şekerini hızla yükseltir ve dolayısıyla da hızlı ve fazla bir insülin yanıtına neden olur. Bu nedenle de yüksek Gİ’li gıdalar kan şekeri ve kan insülin değerlerinde büyük ve hızlı bir dalgalanma yaratır.

Bu durum obezite, tip 2 diyabet ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara yatkınlık yaratan olaylara neden olur. 

Tam tersine düşük Gİ’li besinler yavaş sindirildikleri için kana da yavaş karışırlar, kan şekerini kademeli ve yavaş olarak yükseltir, dolayısıyla yavaş ve daha düşük miktarlarda insülin yanıtına neden olur. Bu da hem kan şekeri hem de insülin düzeyinde daha az dalgalanma olması anlamına gelir.

Glisemik indekslerine göre gıdalar düşük (1-55), orta (56-69) ve yüksek (>70) Gİ’li olarak sınıflandırılır.

Patates, pilav, beyaz ekmek, toz şeker, karpuz, havuç, balkabağı, mısır gevreği, asitli bazı içecekler yüksek glisemik indekse sahip besinlere örnektir.

Yumurta, süt, yoğurt, buğday gevreği, bulgur, nohut, mercimek, barbunya, elma, çilek, üzüm, erik, bitter çikolata, ceviz, fındık, yer fıstığı, yeşil sebzeler düşük glisemik indekse sahip besinlere örnek olabilir.

Yani işin özünde tabağınızdaki karbonhidrat grubu yüksek glisemik indekse sahip olmamalı veya yüksek glisemik indekse sahipse az miktarda olmalıdır.

Düşük glisemik indeksli besinleri tercih ederseniz;

  • Diyabet hastaları için hem kan şekeri hem de lipit düzeyleri daha iyi kontrol edilebilir.
  • İştahınızı azaltır ve acıkma hissinizi geciktirir.
  • Kandaki insülin düzeylerini ve insülin direncini azaltır.
  • Damar sertliği, tip 2 diyabet ve obezite gelişimini önler.

Similar Posts