mikrobiyota nedir bağışıklık sistemi bursa diyetiysen nida kula

MİKROBİYOTA BİZE NE SÖYLÜYOR ?

Bağışıklık sistemi üzerine çokça söz edilen bu günlerde “ikinci beyin” olarak adlandırdığımız bağırsaklarımız biçim için ne derece önem taşıyor? Parmak izimiz gibi kişiye özgü olan mikrobiyotamız bize neler söylüyor? 

MİKROBİYATA NEDİR ?

Bağırsak mikrobiyotası vücudumuzda en fazla yer kaplayan alanlardan birisi olmakla birlikte gastrointestinal kanalda kolonize olan mikroorganizmalardan oluşan dev ekosisteme verdiğimiz isimdir.

Yapılan çalışmalarda yaklaşık 2-3 yaşlarında mikrobiyota kompozisyonu, çeşitliliği ve fonksiyonel yeterliliklerinin yetişkin mikrobiyotasına benzer hale geldiği kaydedilmiştir. Bu da demek oluyor kiii yaşamın ilk yıllarındaki beslenme örüntümüz çok çok önemli.

MİKROBİYATA ÇEŞİTLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Mikrobiyota çeşitliliğini etkileyen birçok faktör yer almaktadır ancak tahmin edersiniz ki her birini buraya sığdırmam mümkün değil. Bu sebeple faktörler arasından probiyotik ve prebiyotik kullanımının öneminden bahsedeceğim.

Öncelikle bu ikili arasındaki ilişkiyi “prebiyotik probiyotiği besler” şeklinde kabaca özetlemek istiyorum. 

Prebiyotikler; Mikroorganizma aktivitesini etkileyen ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olan besin bileşeni olarak tanımlanır.

(Besinsel kaynakları: Muz, elma, çilek, enginar, kuşkonmaz, soya fasulyesi, tam buğday, arpa, keten tohumu, badem, ceviz)

Probiyotikler; Yeterli miktarda alındıklarında konakçı sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.

(Besinsel kaynakları; Fermante süt ve et ürünleri, sirke, turşu, boza, tarhana, zeytin, hardaliye, şalgam suyu, ekşi mayalı ekmek)

Probiyotiklerin gastrointestinal sistem hastalıklarında tedavi edici özelliklerinin yanı sıra obezite gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkileri olduğu kabul edilmektedir.

Sonuç olarak; Beslenme ve bağırsak mikrobiyotamız arasında güçlü bir etkileşim var ve probiyotiklerin yararlarını vücudumuzda görebilmek için probiyotiklerimizi besleyen prebiyotiklere ihtiyacımız olduğunu unutmayalım

Her bireyin mikrobiyotası kendine özgü çeşitlilik ve kompozisyondadır bu sebeple bir başkası için fayda sağlayan besin ya da preperat size etki etmeyebilir.

mikrobiyata izmir diyetisyen nida kula

Similar Posts